Tájékoztassa
 partnerét!

 E-mail cím:
 


Kiadja: VOSZ
Dátum: Budapest, 2015. november 11.Sajtóközlemény

Az Európai Kereskedelem Napja: Van még lendület a kereskedelem bővülésében

Budapest, 2015. november 5. – Bővülő kereskedelem, optimista várakozások a következő időszakra. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdaság sikeres konszolidációjáról, a kereskedelem szilárd alapjairól és további fellendülésről beszélt az Európai Kereskedelem Napján. A tizenegyedik alkalommal megrendezett eseményen a szervező VOSZ a hazai kereskedelmi ágazat helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. A Kereskedelem Napján átadták a szakma legrangosabb elismeréseit is.

Az Európai Kereskedelem Napját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tizenegy éve hagyományteremtő szándékkal hirdette meg. Az esemény célja az, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelmet, amely több mint 500 ezer embernek ad munkát, és tavaly több mint 8000 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amelynek ÁFA és adóbefizetése meghatározó a költségvetés bevételi oldalán - mondta el Krisán László. A VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke kiemelte: komoly jelzőszám, hogy a friss statisztikai adatok szerint a 2013-ban megtört negatív trendet követő növekedés továbbra is jellemzi a fogyasztást.
Krisán László elnök köszöntőjét követően Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára vette át a szót. A főtitkár beszédében méltatta a kereskedelem valamennyi dolgozójának áldozatos munkáját, amelynek kapcsán bírálta a folyamatban lévő bértárgyalásokat, és hivatkozva – a VOSZ kereskedelmi törvény kialakításában betöltött szerepére – partnerségre hívta fel a kormány képviselőit.

Kedvező trendekről számolt be az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 3,7%-os GDP növekedésről lehet beszámolni, mely pozitív tendencia immár öt éve megfigyelhető, és amellyel Magyarország az uniós országok élmezőnyébe emelkedett. Az élelmiszer kereskedelem ez évi 3%-os, a nem élelmiszeripari kereskedelem közel 7%-os bővülésének alapja a konszolidált gazdaság, mely részben köszönhető az adósságállomány csökkenésének. A folyamat mögötti segítő tényező továbbá 555 ezer új munkahely is, melyből 332 ezret a versenyszférában regisztráltak. Ez is igazolja a kormány gazdaságpolitikáját, amelynek következtében az ország sérülékenysége is csökkent. Varga szerint a kedvező folyamatok a kereskedelmi forgalomra is hatással vannak, hiszen mindez megmutatkozik a háztartások fogyasztásának növekedésében, mely tendencia további erősödése várható a lakossági devizahitelek rendszerből történő kivezetése mellett a családi adókedvezményeknek is köszönhetően.
Az online pénztárgépekre való sikeres átállás hatékony közreműködője a feketegazdaság elleni harcnak, folytatta beszédét a miniszter, majd kitért mindazokra az országunkon kívüli, de azt jelentősen érintő tényezőkre, melyekre figyelni szükséges. Ezek között nyert említést az elmúlt hónapokban megjelent migrációs hullám, a kamatcsökkentés és az autóiparban napvilágra került botrányok. Mindezek során a tárcavezető szót ejtett a kormányzati törekvésekről, amelynek fókuszában a beruházások támogatása, a kereskedelmi banki hitelezés ösztönzése, valamint a hazai és uniós források hatékony kihasználása áll.
A tárcavezető ezt követően reflektált a Dávid Ferenc főtitkár által elmondottakra is, melynek középpontjában a magyar kereskedelem megóvásának, lendületének megőrzése áll, és nem vitatta a főtitkár által felvetett bérkérdés jelentőségét, majd hozzátette: a jelenlegi alacsony inflációs környezet, melynek jelentős változását a következő évre sem prognosztizálják, kifejezetten kedvez a reálbér növekedésének.
A kereskedelmet egyébként a miniszter egy rendkívül rugalmas szektorként jellemezte, utalva a digitális technika elterjedésén keresztül az on-line kereskedelem megnövekedett szerepére. Végezetül a miniszter az „akié a polc, azé a vevő” elv alapján nyomatékosan hangsúlyozta a magyar kereskedelem megóvása melletti kormányzati elkötelezettséget.
Az Európai Kereskedelem Napja mára a kereskedelmi szakma egyik legrangosabb eseményévé nőtte ki magát, amely demonstrálja a VOSZ szakmai súlyát, ráirányítva a figyelmet a kereskedelmi szektor jelentőségére hazánk gazdasági életében. A szakma ünneplése során a VOSZ és a kereskedelmi társszövetségek így az MKIK, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, OKSZ, KISOSZ, és az MBSZ a figyelem középpontjába állította a kereskedelemben nap, mint nap tevékenykedő közel félmillió embert, legyen szó a pult mögött álló dolgozókról vagy a tárgyalóasztal mögött ülő, a szektort kiválóan ismerő szakemberekről. Az esemény alkalmával őket ünnepelték a Klauzál Gábor elismerő oklevelek és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadásakor.


Az Európai Kereskedelem Napjának 2015. évi kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:

 • Ilovszky Béláné, Ilovszky Tüzép, egyéni vállalkozó
 • Kertai Zsolt, a Klepierre Management Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója
 • Iglai Szabolcs, Gála Kereskedelmi Zrt. elnök-igazgatója
 • Hurtony Miklós, Tapolca Coop Zrt. elnök-igazgatója
 • Tóth Lászlóné, a Galga Coop Zrt. vezérigazgatója
 • Iglódi-Csató Judit, TESCO-Globál Áruházak Zrt. erőforrás és kommunikációs igazgatója

Magyar Kereskedelemért Nagydíj:

 • Magyarné Fügedi Klára, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 170. sz. SPAR szupermarket szakeladója
 • Gángó Vilmos, a Co-op VASVÁR Kft. 12. sz. Coop Szuper üzlet, üzletvezetője (Vasvár)
 • Kaposvári Józsefné, az UNIÓ COOP Zrt. 105. ABC boltvezetője
 • Pályi István, az MKB Bank Zrt. – Székház Fiók kisvállalati tanácsadója
 • Boros Rita, az Auchan Magyarország Kft. hentes-csoportvezetője
 • Ádám Anita, dm - Drogerie Markt Kft. 279. sz. üzletének eladó pénztárosa
 • Tősér Éva, a Gránit Bank Zrt. GRÁNIT Bank-TeleBank csoportvezetője
 • Ujhegyi András, az Invitel Távközlési Zrt. vállalati és nagykereskedelmi üzletág nagykereskedelmi menedzsere
 • Egyed László, RT 5 Taxi Holding Kft szakmai vezető és diszpécser központ vezetője
 • Kormosné Kiss Ilona – egyéni vállalkozó, a Silk Art vezetője
 • Patak Csaba, a Zarges Kft. területi képviselője


A rendezvényt a szakma kiválóságai zárták, így a jelenlévők meghallgathatták dr. Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet és az OKSZ elnökségi tagjának, Prosits Attila, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójának és az MBSZ elnökségi tagjának, Belovai Csaba, a Zwack Unicum Nyrt. kereskedelmi igazgatójának, valamint Delbó Lajos a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. szupermarketekért felelős értékesítési vezetőjének előadását.