Tájékoztassa
 partnerét!

 E-mail cím:
 


Kiadja: VOSZ
Dátum: Budapest, 2016. november 11.Sajtóközlemény

Az Európai Kereskedelem Napja: Együtt a vásárlókért!

Budapest, 2016. november 9. – Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Kereskedelem Napját az Európa Parlament mellé rendelt kiskereskedelmi lobby-szervezet, a brüsszeli EuroCommerce hívta életre. A rendezvény fő üzenete, hogy a kereskedelmet, mint a legnagyobb GDP-, ÁFA – és adótermelőt, valamint, mint a legnagyobb munkaerőpiacot jelentő szektort fókuszba állítsa a média segítségével. Az eseményen sor kerül a szakma legrangosabb elismeréseinek átadására is.

Az ágazat legjelentősebb szakmai ünnepét a VOSZ, mint a 22 éve alapított EuroCommerce magyarországi tagszervezete rendezi. A szervezésben a VOSZ szorosan együttműködő partnere az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az MKIK, a KISOSZ, az MBSZ és az OKSZ. Az esemény alkalmával sor kerül a Klauzál Gábor Elismerő oklevelek és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadására is. Az Unió országaiban a kereskedelemben dolgozók száma meghaladja a 30 millió főt, a teljes európai GDP 11%-át a kereskedelmi szektor adja, Magyarországon pedig 554 ezren dolgoznak az ágazatban, ebből a kiskereskedelemben 376 ezer fő. A szektor múlt évi teljes forgalma 9278 milliárd forint, 2015. év végén 141 ezer üzlet volt nyitva. Ezzel a szektor a magyar gazdaság egyik legerősebb pillére, ugyanakkor az egyik leg bérigényesebb terület is.
A Kereskedelem Napja fórum-témája: „Munkavállalók és Munkáltatók helyzetének változása Magyarországon- Munkaerőpiac”

Éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban. A 3,8 százalékos magyar mutató a kilencedik legerősebb az Eurostat által számba vett adatok között. Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene hazánkban 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezzel együtt idén szeptemberben már 39. hónapja megszakítás nélkül nőtt a fogyasztás és érezhetően az uniós átlag fölött van - a növekedés mögött a reálbérek érezhető emelkedése, a nulla közeli infláció, a kormányzati intézkedések hatása, a személyi jövedelemadó csökkentése, a családok támogatása, a sertéshús áfájának mérséklődése húzódik meg. A GDP éves növekedéséhez a végső fogyasztás 2,8 százalékponttal járult hozzá. Ehhez pozitívan járult hozzá az MNB kamatpolitikája a hitelek díjának csökkenése, a devizahitelek kivezetése.
A pozitív gazdasági tendenciák ellenére a kiskereskedelemben nyomasztó a munkaerőhiány, míg a boltok, áruházak folyamatosan keresnek új munkaerőt. A havi bruttó átlagkereset 2016. júniusára, egy év alatt 146 ezer forintról mintegy 159 ezer forintra emelkedett. Nagy bérkülönbségek vannak a szakmák között: a hentes havi bruttó átlagkeresete 137 ezer forint, az illatszerbolti eladóé 192 ezer forint. Néhány nagyáruház már havi bruttó 300 ezer forint körüli bért is kínál eladóknak, miközben a kisebb boltok jelentős része csak átlag alatti bért tud fizetni. A földrajzi különbségek is nagyok, több mint 50 ezer forint eltérés tapasztalható. A kereskedelemi vállalkozások béremelésre kényszerülnek ugyan a munkaerőhiány miatt, de az áremelést elkerülik, az éles piaci verseny miatt. A munkabéremelés költségét elsősorban más kiadások átcsoportosításával, átütemezésével, lefaragásával gazdálkodják ki, sok esetben a nyereség terhére. A kisebb boltok nagyobb béremelésre kényszerülnek, amit azonban igyekeznek óvatosan kezelni, hiszen ha árat emelnének, versenyhátrányuk még nagyobb lenne. A nagyáruházak eddig tudták kezelni a munkaerőhiányt: az elmúlt időszakban többen is jelentettek be kétszámjegyű béremelést, de a fogyasztói árszintet nem áll szándékukban emelni.
A napokban napvilágot láttak információk a kereskedelmi törvény módosítására vonatkozó törekvésről, amely a bolti dolgozók hétvégéjét hivatott rendezni. A VOSZ élharcosa a vasárnapi nyitva tartás kérdésének és változatlanul ellene lesz minden olyan törekvésnek, amely akár a vásárlók szokásainak megváltoztatására irányul, akár a kereskedelmi hagyományok ellen szól. Abban viszont továbbra is partner, hogy a kereskedelemben dolgozó kollegák élhető feltételek és jövedelem mellett tudjanak élni és dolgozni, valamint illesse meg őket minden olyan munkavállalói jog, amelyet számukra a törvényi keretek megadnak.
Az EU-28-on belüli kereskedelem 4,7 %-kal nőtt 2014 és 2015 között; 2009 óta ez sorozatban a hatodik éves növekedés. Az Európai Bizottság számításai szerint az EU és az euróövezet gazdaságát 2016-ban az előző évekhez hasonlóan a fokozatos, ámbár lassú fellendülés jellemzi majd, ugyanakkor olyan kihívásokkal is szembe kell néznie, mint például a feltörekvő piacok növekedésének vagy a nemzetközi kereskedelem volumenének csökkenése. Egyre gyorsuló jelentőségű az e-kereskedelem szerepe és a következő egy-két év is már drasztikus növekedést fog hozni ezen a területen. Mindezekről valamint a szektort érintő aktuális befolyásokról, a kereskedelem általános, jelenlegi helyzetéről a szakma kiváló képviselőinek előadásai hivatottak részletesen szólni, melyekben kitérnek majd azokra a várakozásokra illetve kihívásokra is, melyek napjaink aktualitásai. A most már hazánkban tradicionálisnak tekinthető kereskedelem napján a szakma jeles képviselői igyekeznek körbejárni a témát és elemezni a szektor jelenlegi helyzetét, valamint alternatívákat törekszenek keresni a jövő kihívásaira.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2016. évi kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:

 • Sándor Attila, tulajdonos, márkakereskedés vezető - Miskolc Autóház Kft.
 • Taferner Józsefné, elnök-vezérigazgató - Zirc-COOP Zrt.
 • Dr. Dúl Udó Endréné, vezérigazgató - Gödöllő COOP Zrt.
 • Doman László, ügyvezető - Temala Bt.
 • Balatoniné Kis Judit, főtitkár - Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége

Magyar Kereskedelemért Nagydíj:

 • Fuchs Róbert János, eladó - GUSTO Delicate Franchise Kft
 • Sajáné Rátkai Etelka, eladó - SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.- 5170. számú dunaújvárosi INTERSPAR áruház alkalmazottja
 • Győri Emese, üzletvezető-helyettes - Amrest Kávézó Kft.
 • Kovács Oszkárné, boltvezető - Nyírzem Zrt.
 • Fekete Tibor, üzletvezető - Univer Coop Zrt.- 33.sz Jánoshalmi ABC
 • Lakatos András, vállalati referens, - MKB Bank Zrt.
 • Kabály György, szenior ügyfélmenedzser, iparági szakmai vezető - Invitech Megoldások Zrt.
 • Farkas Zoltánné, eladó/pénztáros - dm Kft.
 • Fülöp Gábor, hotline manager - ZARGES Kft.
 • Szatmári Melinda, csemege pult, hidegkonyha pult eladó - Auchan Magyarország Zrt.- Borsod- Miskolc


A rendezvényt a szakma kiválóságai zárták, így a jelenlévők meghallgathatták dr. Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet és az OKSZ elnökségi tagjának, Prosits Attila, a Westend Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójának és az MBSZ elnökségi tagjának, Belovai Csaba, a Zwack Unicum Nyrt. kereskedelmi igazgatójának, valamint Delbó Lajos a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. szupermarketekért felelős értékesítési vezetőjének előadását.